Praktijkoplossing Argea Heerlen

Wat als er een obstakel is en de gordijnen lichtdicht moeten zijn?

Bij een opvanghuis in Utrecht werd ik ingeschakeld voor het realiseren van een lichtdichte oplossing met gordijnen in woon-slaapkamers van de bewoners. Het probleem was, dat er een stalen balkconstructie in de lange gevel zat. Bij normale montage zou er een lichtopening blijven. Dat is niet wenselijk, gezien de aard van de bewoners.

Om de brandwerende gordijnen toch lichtdicht te kunnen maken, heb ik in samenwerking met Gordijnenatelier van der Lelie tijdens de confectie een hoek uit laten nemen, maar de plooi door laten lopen. Hierdoor kregen we een aansluitend lichtdicht gordijn, met behoud van de oorspronkelijke plooien in het gordijn.

 • Maatwerk oplossing voor een bouwkundig vraagstuk
 • Bekleding van de balkconstructie is onbeschadigd (omwille van wettelijke eisen)
 • De oplossing houdt rekening met de gevoeligheid van de bewoners
Gebogen rail + vitrage

Wat doe je, als de rail mee moet lopen met de wand?

Bij Montesquieu Finance in Maastricht, nabij Kasteel Vaeshartelt, werd ik gevraagd door de architect Jeroen Zeekaf, om een wavegordijn te maken in de vorm van de bestaande bouw. Er was een boven- en onderrail nodig.

Dit was een eis van de klant, omdat ze geen bewegende gordijnen wensten. De rails zijn ter plaatse gebogen, om de wand – die onregelmatig rond liep – goed te volgen.

Om de ‘wave’  goed door te laten lopen in dit monumentale pand, was het nodig om aanpassingen aan de gordijnen te doen, zodat de wave mooi tot zijn recht komt.

 • Maatwerk oplossing voor een bestaande akoestische wand
 • Uitsparing gemaakt in gordijn om de wave goed door te laten lopen
 • De oplossing houdt rekening met de eis van de klant
gebogen rail heerlen

De rail moet gebogen worden, om met de vorm van de gevel mee te lopen

Het pand van het hoofdkantoor van ZO Wonen in Sittard heeft een gebogen rail, meelopend met de gevel. Het gebouw is gebouwd als een ‘boomerang’, in een afgeronde vorm.

In opdracht van Kampschreur – die de gordijnen leverde – heb ik dit project voorzien van breedspoorprofiel voor een wave-gordijn. Vanuit de opdracht van de klant is hier gekozen voor wandmontage in plaats van plafondmontage.

 • Maatwerk oplossing met de eis van wandmontage
 • Projectuitvoering in samenwerking met een projectinrichter
 • Project is gerealiseerd tijdens feestdagen, om de gestelde deadline te halen
obstakels bij gordijnrails

Wat als er een obstakel in de weg staat en dit veel ruimte gaat kosten?

Bij een verpleeghuis te Landgraaf werd ik ingeschakeld voor het monteren van
gordijnrail en paneelgordijnsystemen in algemene ruimtes, woonkamers en
slaapkamers van de bewoners.

Bij een algemene ruimte kwam ik een groot en breed verwarmingselement tegen. Deze was ook nog eens ver uit de gevel geplaatst. Tussen de gevel en het element waren al paneelgordijnen gepland.

Als ik de rail (en overgordijn) gewoon volgens het plan had gemonteerd, kwam
deze 45 cm uit de gevel. Een enorm ruimteverlies als resultaat.

Toen ik met de facilitair manager en andere betrokkenen overleg voerde om hier bochten in te buigen, waren zij bang dat ze de gordijnen niet meer goed konden openen/sluiten. Daarom heb ik hier bochten van 45 graden toegepast en het hoogteverschil in plafond opgevangen. Werk uitgevoerd in opdracht van Goelst NL B.V. en Teamwork te Valkenburg.

 • Maatwerk oplossing voor ruimtebesparing
 • Hoogteverschil in de bestaande plafonds opgevangen
 • 45 graden bochten toegepast om de runners goed door de rail te
  laten lopen (weinig weerstand/eis verpleeghuis)
FIT Neolux

Gaten in kozijnen?

Veel gebouwen beheerders, facilitair managers en gebouwen eigenaren krijgen de kriebels van gaten in hun kunststof of aluminium kozijnen. Vaak worden bij renovatie of nieuwbouw voor goed isolerende kozijnen gekozen. Hier worden stevige bedragen voor investeringen niet geschuwd. We zien in de ontwikkeling van kozijnen steeds meer kamers gebruikt worden om optimaal rendement (isolerend) te krijgen. Dan is het natuurlijk uit den boze om hier voor montage van bijvoorbeeld rolgordijnen of plissé jaloezieën gaten te boren en/of te schroeven.

Lees hier meer over schroefloze montage.