Hoe je een kunstwerk van 20 kilogram mooi aan de muur krijgt

kunstwerk ophangen

Hoe je een kunstwerk van 20 kilogram mooi aan de muur krijgt

Zet jouw schilderijen en wanddecoraties in de schijnwerpers, hangend aan een draad van nog geen halve centimeter

Henk Hanneman had een erg mooie foto laten uitvergroten en gemonteerd op een mdf-basis. Dit had hij speciaal laten verlijmen, om bobbelen van de foto te voorkomen. Een waar kunstwerk! Hij werd alleen met een probleem geconfronteerd: hij kon geen conventioneel systeem vinden dat dit 20 kg zware stuk kon dragen en ook nog eens mooi uitziet.

[FOTO KUNSTWERK]

Om een schilderij stevig en mooi op te hangen hoef je niet te goochelen

Dit kom ik vaker tegen. Niet alleen bij particulieren, maar ook bij instellingen en bedrijven. Om wanden te verfraaien worden schilderijen opgehangen. Vaak wordt dit niet op de fraaiste manier gedaan. Er worden allerlei trucs toegepast en gaten geboord. Dat kan mooier en effectiever. Daarom heb ik gekozen voor een ophangsysteem dat wel vrijheid biedt, zonder de muur aan te tasten. Er is in deze (kantoor-)ruimte overigens sprake van een systeemplafond.

Wat heb ik gekozen:

 • Het gepatenteerde ophangsysteem van STAS
 • Zwarte U-Rail, goed voor 25 kg per lopende meter
 • Cobra-haak plus staalkabel (2x) plus zipper, als set goed voor 20 kg
 • Omega-haken, te bevestigen aan de mdf-basis
[laat hier foto’s van de genoemde producten zien]

Overigens, onder het kunstwerk van Henk staat een glazen tafel. Eens te meer een reden om een stevige oplossing te bieden. Als verzekeraar wil hij natuurlijk geen onnodig risico lopen!

 

Henk: “Ik vind het echt geweldig!”

Hij was meteen enthousiast. Het kunstwerk stond er al een tijd. Hij wilde het ophangen, maar wist gewoonweg niet hoe. Toen ik bij hem kwam in verband met een verzekeringsvraag, kwam zijn ‘probleem’ aan het licht. De oplossing werd snel bedacht. En binnen een week hing zijn mooie kunstwerk in de entree van zijn kantoor.

[youtube filmpje hier]

De 10 voornaamste voordelen van het STAS systeem

 • geen onnodige gaten in de muur
 • je bent vrij om een kunstwerk in hoogte of zijdelings te verschuiven
 • kleine investering
 • jarenlang plezier
 • het op te hangen kunstwerk kan flexibel wijzigen
 • handig als je van veranderen houdt
 • ideaal voor huismeesters en facilitair managers indien er sprake is van regelmatige wisseling in bewoners, zoals bij studentenhuisvesting, woningstichtingen en ouderenzorg
 • onnodig boren en schade aan leidingen wordt voorkomen, doordat ik bij het ophangen van het systeem controleer of er leidingen op die plek zijn
 • bij hoge kamers is het mogelijk om met dit railsysteem een afscheiding te maken
 • dit systeem kan afhankelijk van de haak-koord combinatie 4 tot 20 kilogram dragen

 

Is het mogelijk om nog zwaardere schilderijen en kunstwerken op te hangen?

Ja! Als galeriehouder of particuliere kunstliefhebber wil je niet beperkt worden door het ophangsysteem. Het is daarom ook mogelijk – met specifiek voor de professionele markt ontworpen ophangsystemen – om tot wel 100 kg schoon aan de haak op te hangen. Stevig en mooi.

[voorbeeld van zwaarder kunstwerk?]

 

Heeft u net als Henk een uitdaging voor mij?

Als specialist in raamdecoratie en rails deins ik niet terug voor een uitdaging. Het is voor mij een plezier om een oplossing te bedenken, waar de klant jaren mee vooruit kan. Of die klant een architect, interieurstylist, facilitair manager of particulier is, is voor mij om het even. Als het echt maatwerk moet zijn, dan kom ik graag om de hoek kijken.

Rene ten Haken Argea

Rene ten Haken, specialist in Raamdecoratie en Rails