Geschiedenis gordijnen

geschiedenis gordijnen

Geschiedenis gordijnen

De geschiedenis van gordijnen en raamdecoratie

Raamdecoratie speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van ons interieur. Maar dat is niet altijd zo geweest. Neem Gordijnen. Die verschenen pas in ons straatbeeld vanaf de 15e eeuw. En ze waren alleen weggelegd voor families uit de hogere klasse die nieuwsgierige blikken buiten wilden houden. Het woord ‘gordijn’ is trouwens afkomstig van het Latijnse ‘cortina’, ook nog herkenbaar in het Engelse ‘curtain’.

 

 Welke geschiedenis heeft het gordijn?

Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van het gordijn? Tegenwoordig denken wij bij gordijnen vooral aan ramen. Maar het gordijn ontstond eigenlijk rond het bed. Al in de middeleeuwen werden gordijnen daar toegepast voor de privacy. Pas op schilderijen uit de 17e eeuw zie je dat gordijnen ook veelvuldig voor vensters gebruikt worden. Ze onttrokken het nachtelijk duister aan het oog en hadden waarschijnlijk ook een functie als tocht- en koudewering.

 

De venstergordijnen uit de 17e eeuw hadden dus al dezelfde functie als onze huidige overgordijnen. Op schilderijen uit de 17e eeuw is ook de opkomst van vitrage of glasgordijnen te zien. Dat waren lichtgekleurde, transparante gordijnen die het venster permanent bedekten. Maar vitrage en overgordijnen werden nog niet gecombineerd. Pas in de 18e eeuw zien we de combinatie van glas-en overgordijnen ontstaan.

Opkomst van andere soorten raambekleding

In de 19e eeuw worden ook andere soorten raambekleding populair. Gordijnen worden dan ook steeds breder toegepast. Zo wordt het mode om gordijnen op te hangen in de deuropening. Wat we in die tijd ook zien, is dat vooral vensters aan de straatzijde van overgordijnen zijn voorzien. In een stad als Amsterdam leveren al die aangeklede vensters een dicht gesloten patroon op. Dit beeld bepaalt tot ver in de jaren twintig van de vorige eeuw het stadsbeeld in Nederland.

 

geschiedenis gordijnen

 

Daarnaast is er nog een andere ontwikkeling. Allerlei soorten raambekleding worden steeds meer gecombineerd. We zien vaste gordijnen, rol- en trekgordijnen, valletjes en horretjes. Aan het dichte gesloten raampatroon dragen verder veel vormen van externe raambekleding bij. Zonneschermen, houten rolgordijnen en markiezen, ze worden op grote schaal worden toegepast.

 

Raamdecoratie weerspiegelt de tijdgeest

Inmiddels is raamdecoratie niet meer weg te denken uit onze huizen en gebouwen. Wat we wel zien zijn sterke veranderingen door de tijd heen in de wijze waarop raamdecoratie wordt toegepast. Zo schaffen in de jaren 60 en 70 jongere huishoudens massaal de vitrage af. In de jaren 80 gevolgd door het weglaten van de overgordijnen. Het is een periode waarin gordijnen als overbodig, traditioneel en truttig worden gezien.

 

argea - geschiedenis

 

Maar daarmee wordt niet de raamdecoratie afgezworen. Andere vormen van niet-textiele raambekleding komen ervoor in de plaats. Bijvoorbeeld de horizontale aluminium jaloezieën. Raambekleding krijgt in die jaren een strak en meer zakelijk imago. En ook dat blijft niet zo. Rond 1990 is het gordijn weer terug en zijn zelfs draperieën en bedgordijnen weer in. Zeker in de zorg en hotelwereld worden de traditionele gordijnen volop gebruikt vanwege de huiselijke sfeer en goede lichtdichtheid.

 

Moderne functies van raamdecoratie

Het belangrijkste doel van raamdecoratie is privacy en aankleding van je interieur. Met de juiste raamdecoratie creëer je binnen een knusse en warme sfeer. Een privéplek om je avonden op een ontspannen manier door te brengen, zonder gestoord te worden door blikken van buitenaf.

 

 

Maar raamdecoratie heeft ook andere belangrijke functies. Raamdecoratie zorgt er ook voor dat het geluid in een ruimte gedempt wordt waardoor het niet hol klinkt. Er is momenteel al heel wat geschreven over akoestische eigenschappen van gordijnen. En goede jaloezieën of gordijnen besparen ook flink op het energiebudget. Dat zijn functies van raambekleding die steeds belangrijker worden.

 

Eindeloos veel keus in raambekleding

In raambekleding bestaat tegenwoordig eindeloos veel keus. Bij Argea kunnen we je over alle mogelijkheden adviseren. We kunnen ook alle soorten raambekleding leveren. Een greep uit ons assortiment:

Kijk op de betreffende productpagina’s welke merken wij voeren. Elk merk heeft zo zijn eigen specifieke technische eigenschappen en kleurenpalet. Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd bellen of mailen. Of laat hieronder een bericht achter.